Coaching-ul – un nou teritoriu, o nouă lume, o nouă viață. Destinație permanentă!
Pentru mine, intrarea în programul de formare în coaching – CAMPIONII au Coach! – este o oportunitate de transformare uriașă, generatoare inițial de furtuni interne, de activare a unor forțe antagonice, unele care trag în sensul conservării, păstrării a ceea ce cred despre mine că sunt, am avut, am gândit, am făcut, am spus. Altele, eliberatoare, care potențează de fapt liberul arbitru, care facilitează înțelegerea diferențelor dintre Realitate și Adevăr, Responsabilitate și Răspundere, Autenticitate și Integritate, Presupunere și Anticipare, Decizie și Alegere, a Ști și a Crede, care duc la un nou mod de a fi.
„A fi” presupune noi „automatisme”, noi obișnuințe, noi comportamente, noi exprimări în toate cele 3 componente complementare ale sale: a gândi, deci a comunica intim cu tine însuți; a exprima către ceilalți ceea ce gândești; a face, a acționa conform celor gândite și exprimate. Viața de coach este „aici și acum”, alături de cea/cel care vrea să acționeze concret în viața sa.
Acum cred ca apelarea la coaching este un pas major în viața fiecăruia. Este un efort ce presupune în primul rând identificarea acelor situații pe care chiar dorești să le soluționezi, dintr-o perspectivă a viitorului – identificarea obiectivelor de atins, pentru care ai dispoziția de a întreprinde acțiuni concrete prin forțele proprii, accesând în primul rând resurse interne deja existente, dar puțin spre deloc conștientizate, folosind experiențele din trecut, văzute ca succese sau cel puțin prilejuri de învățare (iar acest lucru presupune de multe ori un efort ce poate fi perceput drept copleșitor. Dar oare este așa?).
Imaginea pe care o am acum despre coaching, despre acest proces de acompaniere dintre două persoane, este cea a aprinderii unui băț de chibrit. Avem coach-ul care deține un portofoliu, un palmares, cunoștințe și abilități, dar, mai cu seamă, care deține și folosește un instrumentar ce potențează aici și acum beneficiarul. Avem clientul care are intrinsec tot ceea ce are nevoie (cunoștințe, abilități, atitudine în situații de succes din trecut) și care vine cu o nouă provocare, un nou obiectiv pentru care dorește să se aprindă. Din procesul acesta de acompaniere se aprinde flacăra acțiunii, doar dacă fiecare dintre cei doi companioni își respectă responsabilitățile sale specifice.
Prin prezența „aici și acum”, prin ascultare și întrebări, prin ascultare și întrebări și prin ascultare și întrebări (!!!), prin provocarea la schimbarea cadrului de referință, prin feedback autentic, coach-ul acompaniază persoana care vizează acțiunea generatoare de BunăStare. Prin forțe proprii, beneficiarul serviciului de coaching acționează și are 100% meritul de a-și atinge ceea ce și-a propus.
Și dacă te arzi? În limba română, „te arzi” are o conotație negativă. Dacă citind cele de mai sus gândul v-a dus la sensul negativ al acestei expresii, înseamnă că aveți un anumit cadru de referință. Invitația mea este de a ignora această conotație și de a vedea mai degrabă procesul generator, scânteia care poate duce la BunăStare.
BunăStarea și-o definește fiecare, conform cunoștințelor, abilităților și atitudinilor pe care le are. Conform calității vieții către care aspiră. Eu vă invit să vă aprindeți pentru BunăStarea voastră!
_______________________________________
Ganduri impartasite pe Avalon Management, partener in Coaching Partners.