La picior, sau in goana calului? Pe scut sau sub scut?

Unul dintre cele mai intens traite momente in viata profesionala a multora dintre noi este cel al dobandirii unui job, in timp ce pentru altii, este cel al castigarii unui contract de afaceri.

Oricare dintre acestea doua reprezinta un moment cu puternic consum interior (energie, ganduri), precum si de resurse externe (timp, recomandari).

Acest consum poate veni si din pozitionarea pe care o folosim in mod curent: cea de CANDIDAT, in detrimentul celei de PARTENER.

Cand ne depunem candidatura, este in primul rand despre noi: cine suntem, ce am facut, ce ne recomanda, de ce dorim acel post, ce avem de gand, ce avem de facut, ce avem de castigat, unde ne vedem peste un numar de ani samdp.

Cand depunem o oferta de parteneriat, este altceva – o alta stare, o alta setare.

Sa le luam pe rand:

CANDID-DAT

Conform DEX-ului, CANDID este cineva plin de candoare, curat, nevinovat, pur, neprihanit.

Cautand un job, ma dau candid in timpul procesului, intr-o uriasa sfortare de cosmetizare: de la costumul pe care il imbrac pentru ca asa spun rigorile, dar pe care nu a fost nevoie sa-l port nici pana acum si nu va fi nevoie nici de acum inainte, insa care da bine!, e un “must”, si pana la tot efortul depus pentru a intoarce orice punct din CV in favoarea mea, la capacitatea de a raspunde oricarei intrebari cu fraze atent alese, formulate si reformulate in prealabil astfel incat sa fiu pe faza si sa dau “intervievatorul” pe spate samdp.

Ca deh, “nici usturoi nu am mancat, nici gura nu-mi miroase”.

De partea cealalta, cel care cauta candidati sa-i angajeze cosmetizeaza la randul sau, la greu.

Lucruri mai putin favorabile viitorului ocupant al postului sunt ignorate sau chiar ascunse, mestesugit imbracate in formulari profi care vand sperante in loc sa aprinda beculete rosii.

In acest scenariu suntem intr-o forma de lupta care pe care, insa o lupta… candida.

Procesul in sine incepe prin selectia de CV-uri, deci prin eliminarea din start a unui numar de astfel de hartii care nu se califica.

Ceea ce tradeaza inca de la inceput o setare, o orientare catre acele aspecte ce pot duce la eliminarea CV-urilor pentru a ramane, vezi-Doamne, cei mai buni, cei care chiar merita atentia si directa.

Nu contest, poate ca nu se poate altfel, din cauza constrangerilor fizice de timp si de resurse umane care ar trebui angrenate daca s-ar dori a se face altfel lucrurile: cu interes pentru potentialul fiecaruia dintre cei care au completat hartiile cu elemente biografice.

In ciuda tusei negative ce poate transpare, chiar nu doresc sa infierez acest proces, ci doar sa pun reflectorul pe o anumita setare careia multe procese de “recrutare” demarate ii sunt tributare.

In acest scenariu vedem ca de fapt nimeni nu este candid, ci fiecare isi urmareste propria agenda mai mult sau mai putin disimulat.

Acceptam, aceasta, foarte bine!, ii dam inainte si vom vedea… pe scut sau sub scut.

PARTEner

O cu totul alta setare este atunci cand ma ofer drept PARTEner si pun in joc cunostintele, abilitatile si competentele mele (pe mine ca om, cu experienta mea, cu visele mele, cu valorile mele, cu viziunea proprie, cu misiunea personala, cu dorintele si nevoile, cu familia mea si cercul de prieteni si de interese adiacente), precum si timpul meu, alaturi de cineva care cauta un PARTEner pentru ceea ce organizatia sa si-a propus sa realizeze pe termen scurt, mediu si lung.

PARTENERiat inseamna transparenta mai mult decat transparuta dinspre ambele parti, vointa reciproca de a investi incredere, disponibilitatea de a COnstrui pe baza acesteia, alinierea valorilor individuale si ale organizatiei, COinteresare, COntributie, cultivarea unui sentiment de apartenenta, reguli clar formulate si agreate atat despre modul in care se impart beneficiile, cat si despre conditiile in care PARTEnerii isi vor da mana si fiecare va merge mai departe pe propriul sau drum.

Ca PARTEner, intr-un PARTEneriat, fie ca ne vom misca la pas, fie ca vom fi in galop, va fi despre pastrarea avantului si avansare.

Iar pentru acestea, fiecare PARTE va veni cu ceea ce are mai bun de oferit si de pus in comun, astfel incat unu plus unu sa dea trei sau mai mult, astfel incat partile sa se potenteze reciproc prin actiunile lor…

Asadar, draga cititorule, la capat de text, tu la ce vibrezi mai degraba: CANDIDAT sau PARTENER? Cine simti ca te poate inalta?

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *