”Doamne iartă-mă, îți voi spune ce fac… Îi iubesc pe netrebnici!” (Red Auerbach, antrenor de baschet, Boston Celtics)
Coachingul pentru (şi cu) politicieni este un proces care ţine seama, explorează, are întotdeauna în vedere combinarea elementelor de context cu elementele din zona provocărilor cărora politicienii trebuie să le facă faţă, şi cu elemente de competenţă necesare.
Coachingul cu politicieni presupune o înţelegere specială a particularităţilor autorităţii politice în relaţie cu diferitele direcţii pe care politicienii la adoptă în exercitarea rolurilor lor.
Astfel, coachul are de lucrat cu coacheei în zona explorării surselor de autoritate şi implicaţiilor pe care presiunea exercitării acestei autorităţi le generează, având în vedere totodată nevoia politicienilor de a gestiona relaţiile cu o diversitate de părţi interesate care au înţelegeri diferite faţă de aceştia.
Coachul trebuie să fie pregătit să abordeze paradoxuri şi tensiuni cu care politicienii se confruntă din poziţia de catalizatori ai unor aşteptări diferite ale multitudinii de părţi interesate.
Coachul lucrează în contextul solicitărilor multiplilor actori interesaţi şi complexităţii situaţiilor în care aceştia se află în acelaşi timp, care adesea necesită o abordare de leadership adaptativ.
Coachingul politic diferă în aceste aspecte de coachingul managerial, având, evident, particularităţile sale.
Contextul în care activează politicienii poate fi legat de rolul lor la nivel local, descentralizat, naţional sau internaţional, atunci când sunt fie aleşi direct, fie numiţi în poziţii de execuţie, aflaţi în mod distinct şi clar la putere, în opoziţie sau în coaliţii, sau în toate cele trei în acelaşi timp, în funcţie de cine la cine şi la ce se raportează.
Indiferent de rol, autoritatea politică formală atrage responsabilităţi şi vulnerabilităţi particulare care fac demersul de coaching de leadership politic unul distinct în comparaţie cu coachingul de leadership managerial.
0 Comments