… de formator intr-o companie?*

Formatorii, ale caror posturi de lucru sunt clare in acest sens, am fi tentati sa afirmam la prima vedere. Da, sunt cei care isi sprijina colegii sa intre in contact cu noul, cei care distribuie know-how-ul firmei in interior la toti cei vizati, cei pe care se bazeaza managementul pentru a integra imediat noii veniti sau a introduce rapid noutatile angajatilor mai vechi. Sunt totodata si profesionistii pe abilitatile carora se bazeaza antreprenorii care au avut curajul de a dezvolta o afacere in zona de training. Sunt cei care au descoperit ca pot lucra pe cont propriu si au initiat o afacere in jurul lor si a ceea ce au ei cel mai bun de a oferi semenilor. Pe langa toti acestia, ce spuneti daca ati vedea si manageri formatori? Adica managerii cu abilitati de formator pe care le folosesc cu succes fata de subordonatii lor? Sau antreprenori cu abilitati de formator pe care le exercita atat pe verticala, in interiorul afacerilor lor, cat si pe orizontala, cu partenerii de afaceri? Ce ciudatenii de aparitii ar mai fi acestea? Unele de succes spunem noi, cei de la Avalon Management, formatori de formatori, de 10 ani.

Dar ce sunt formatorii? Sa fie profesori pentru adulti?

Este un truism sa afirmam faptul ca orice invat are si dezvat. Cum de altfel este un truism sa afirmam ca una dintre cele mai puternice forte din natura… umana este cea a rezistentei la schimbare. Tocmai de aceea, invatarea la adulti este provocatoare. In primul rand pentru subiectii acesteia, iar apoi pentru cei care le faciliteaza acest proces specific. Iar un formator se apuca intotdeauna de treaba constient fiind de aceste lucruri. 12 ani de invatamand formal obligatoriu, la care se mai adauga 3-5-7 ani de invatamant superior „facultativ”, genereaza deprinderi care pun amprenta asupra acestui proces. Vrand-nevrand, asupra unui proces care dureaza pe parcursul intregii noastre vieti. Aceasta pentru ca, noi oamenii, avem capacitatea de a invata din orice situatie, la fiecare pas, oriunde si oricand. Intr-un grad mai mare, daca aceasta se intampla constient, mediat, moderat, facilitat; mai delicat, dar cu un impact la fel de puternic, daca lasam totul in grija subconstientului nostru care, indiferent de noi, lucreaza permanent…

Spune-i unui adult ca mai are de invatat si ti l-ai facut acel „prieten” de care e mai bine sa te feresti de-aici inainte. Spune-i unui adult ca ai ceva sa-l inveti si, daca nu te desfiinteaza in secunda urmatoare, atunci deja are argumentele pentru care nu-i trebuie, pentru cat de inutil si neaplicabil este pentru el ceea ce te-ai oferit tu sa-l inveti. Ofera-i unui adult o experienta revelatoare si fa-l sa constientizeze faptul ca este 100% responsabil de ceea ce obtine si ia pentru el si pentru mai departe. Aceasta este adevarata provocare, pentru tine, ca formator, si pentru beneficiarul serviciilor tale. Aceasta este provocarea pentru managerii, leaderii, antreprenorii care doresc sa starneasca energii in cei din jur, sa transfere cunostinte, sa modeleze deprinderi, sa cultive atitudini.

„Marele scop al educatiei nu este cunoasterea, ci actiunea”, spunea Herbert Spencer, ganditor de referinta al secolului XIX. Cursul Train of Trainers (ToT) oferit de Avalon Management este pentru cei care doresc sa actioneze atat in directia deschiderii unui nou traseu profesional, sau in cea a perfectionarii, cat si pentru cei orientati catre dezvoltarea celor din jur, a colaboratorilor.

Cine pune la punct pe altii trebuie sa aiba el insusi un punct de sprijin, este parafrazarea inteleptului antic Arhimede, caruia ii apartine afirmatia „Dati-mi o parghie destul de lunga si un punct de sprijin si voi rasturna intreaga lume cu o singura mana”. Avalon Management propune ca parghie si punct de sprijin programul Ia TOT si DA mai departe, creat sa vina in folosul tuturor celor care lucreaza cu oameni, cu transfer de cunostinte, cu facilitare de experiente de invatare – profesionistilor dezvoltarii, managerilor, antreprenorilor.

Esti cititor abonat JurnaluldeAfaceri.ro? Esti de doua ori castigator. Ai informatii relevante din zona afacerilor si totodata beneficiezi de tarife preferentiale la programele Avalon Management folosind parola de beneficii MADOAVMAN2014. Pentru detalii suplimentare, contactati Avalon Management.


 

Avalon Management este o companie de consultanta si dezvoltare profesionala care se adreseaza organizatiilor si indivizilor care ofera, in functie de necesitatile de dezvoltare a momentului, oportunitatea de a investi in roluri cheie precum:

Formatorul, cel care se procupa de slefuirea rolurilor si atributiilor, cel care faciliteaza accesul la know-how specific tuturor angajatilor, celor mai noi sau mai vechi, mai mult sau mai putin performanti.

Managerul de proiect, cel care se preocupa de planificarea si urmarirea indeplinirii unui obiectiv pas cu pas, actiune cu actiune, livrabil cu livrabil.

Managerul de resurse umane, inima care pompeaza sange proaspat, care se ingrijeste in permanenta de pastrarea unui echilibru intre tensiunea sistolica (momentele de avant) si cea diastolica (momentele de relaxare) din viata unei afaceri.

Specialistul in activitatea de coaching, cel care iti deschide ochii, iti largeste cadrul de referinta si te provoaca sa identifici si sa folosesti resursele pe care le ai in tine si care te-au ajutat sa devii ceea ce esti acum.

Managerul de inovare, cel permanent in cautare de nou, de mai bine si de mai mult, cel care poarta pe umeri responsabilitatea salturilor istorice inainte sau in lateral.

Directorul de vanzari, comandantul trupelor de elita care hranesc afacerea, coordonatorul vanatorilor flamanzi de carne proaspata si deopotriva al fermierilor asezati si rabdatori cu capricioasele recolte.


* ganduri care și-au gasit vremenic gazduirea pe Jurnalul de Afaceri.

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *