Depinde…
… de fiecare.
… de locul visat.
… de rostul vizat.
… de pasul saltat.
… de cand.
… de gand.
… de cant.

Sunt intr-o dependenta cand (mi-)am pierdut sau (mi-)am cedat autonomia fata de ceva sau de cineva; cand am ales sa fiu o simpla (si comuna) piesa dintr-un construct mai amplu in care lipsa-mi ar fi greu de observat si/sau usor de surmontat; cand nu mai am avantaj strategic, adica eu (re)actionez in functie de ce spun sau fac altii, nicidecum invers.

Sunt intr-o dependinta cand sunt prea fidel actualului propriu-mi statut, cand sunt cu rigiditate conform(ist) si nu prea ies din a mea zona de confort; cand nu stiu de ce fel de “ingrediente” dispun pentru a “gati” performant performanta, dar ma vreau sef al altora si mai putin al propriilo-mi porniri; cand nu stiu cu ce fel de fapte pot sa ma primenesc, ce rezultate ma revigoreaza, de care comportamente ar fi indicat sa ma curat, cu ce fel de atitudini as putea sa ma intremez, cum sa ma pot face folositor si pentru BunaStarea altora, cum sa pot fi (in fiecare) azi mai bun, mai proaspat, mai iscusit ca (al sau) ieri; cand nu m-am prins ce si cui aduc deservicii, cand sunt doar piesa de serviciu, un depozitar al unor amintiri care nu-mi fac onoare, ba poate-s chiar stanjenitoare… Cand sunt neclintit precum un munte, in toate cele, insa mai putin in bune si mai cu seama in ne-bune?

Si iata-ma cum revin la ”obsesia”-mi. Ce e muntele pentru mine? Poate o dependenta? Ce sunt eu pentru munte? Nici macar o dependinta… Insa prin abordarea mea, prin atitudine si comportament, il pot fie promova si valoriza catre altii, fie schimonosi sau pangari daca nu-l las macar asa cum l-am gasit, nu mai spun mai curat si mai primitor… Pentru ca, pentru multi, printre care si eu, exista o diferenta intre a merge la munte si a merge pe munte. Oarecum, precum a merge la biserica, sau a merge in biserica. A face-o din obisnuinta, ca pe o rutina, sau a da curs unei chemari…

Dependenta, dependinta? Viata e plina de paronime… Solutia? – Intotdeauna, educatia! Care poate stimula anticipatia. Si, mai mult ca sigur, faciliteaza creatia. Deoarece, ca sa fii, faci. Independent. Si poate mai potentat, alaturi de un coach. De un life-coach? Ba chiar de un #dumbSMARTcoachinGUY. Un Facilitator de BunaStare, ce sa mai. Cu AVANT inainte! Da, hai!

De la un life-coach ma pot astepta sa dobandesc beneficiul unic de a ma descoperi acum, pentru acum si pentru maine, de a ma scoate la iveala pe mine insumi fara a fi viciat de judecatile, prejudecatile, gandurile si perspectivele unei alte persoane. Sa reusesc sa ma vad asa cum sunt cu adevarat, fara proiectiile altora. Si-astfel devine mult mai usor sa-mi dau seama care-mi este ascensiunea, unde vreau sa ajung, ce vreau sa fac si care este calea catre o viata asezata intru BunaStare. Cu alte cuvinte, life-coachul ma poate sprijini sa prosperez in prezent si in viitor, sa-mi identific o viziune si sa realizez un plan de actiune pentru a-mi trai viata la cel mai inalt nivel.  

Cum? Cu AVANT! Cum? Prin life-coaching. Cum? Adresandu-mi toate domeniile vietii si abordand cu avant creator trecerea dincolo de reconfortanta dar inselatoarea suprafata a poate sabotatoarelor ganduri zilnice. Poate prin descoperirea propriilo-mi ganduri ascunse, a acelor raspunsuri pe care deja le aveam, dar nu le constientizam pentru ca nu ma-ntrebam, a acelor vise ce pareau irealizabile, dar pentru materializarea carora nu aveam nici macar un plan de avansare chiar si cu… “pasi” de bebelus, in stilu-mi particular, in ritmu-mi propriu.

Un coach “ma ia” asa cum sunt, fericindu-ma cu increderea ca doar eu sunt in masura sa decid incotro si cat merit, vreau si pot sa ma inalt in viata. Si mai ales, eu aleg daca alerg sau nu. Cu rost sau fara. Cu un life coach, pot sa ma descos si sa vad astfel dincolo de dezordinea-mi (din ganduri, din fapte, din lucruri…) la care poate si eu am contribuit o perioada “generoasa” si sa obtin o perspectiva mai clara asupra altitudiniei la care ma aflu si a celei pe care doresc sa o abordez.

Pentu ca… viata este precum o portocala: intotdeauna, mai mult decat o singura felie. Asemenea, si dezvoltarea personala si/sau profesionala. Viata este compusa din mai multe arii (a se vedea “roata vietii”). Telu-n viata ~BunaStarea~ este rezultatul faptelo-mi asumate din mai multe roluri, se iveste la intersectia mai multor interese pe care le port, a unor diverse forte dependente sau independente. Doar de mine depinde ce aleg: sa actionez mai mult, sau sa reactionez, mai degraba…

Un bun coach nu ar trebui sa ma menajeze. Mai degraba m-ar calauzi cu sange rece peste pasaje ametitoare spre obiectivele-mi SMART, dar si prin scoaterea la suprafata a acelor naucitoare saritori DUMB; imi poate facilita “aclimatizarea” la altitudini posibil nefamiliare si uimitoare, oferindu-mi intotdeauna trei prize de sustinere prin pastrea obiectivelor in termeni specifici, masurabili, accesibili, relevanti si incadrati in timp, dar si doriti, utopici, motivanti, bravi. DUMBSMART?

Un coach ma poate sustine in propria-mi asumare a ceea ce fac si realizez, ce obtin si cu cine celebrez. Cu un coach pot descoperi propria-mi BunaStare care va ramane dupa ce voi fi inchis robinetele acelor scurgeri de energie, precum relatiile-mi toxice, gandurile-mi prapastioase si sabotatoare. Si astfel, in loc sa “ard gazul de pomana”, alaturi de un coach as putea ajunge sa forez si sa accesez resursele-mi “calorice” si productive care pot tasni in urma conversatiilor noastre de facilitare si sustinere a realizarilor si performantei, fie cand suntem fata-n fata la birou, fie umar la umar in timpul drumetiilor intr-un mediu mai natural (walk&talk?).

Oricand, alaturi de un coach, sunt in ascensiune. Caci viata este o ascensiune. Ca pe munte!

Muntele… Pentru unii, muma; pentru altii, ciuma. Pentru unii, destinatie; pentru altii, calatorie. Pentru unii deformator; pentru altii, formator. Pentru unii, scop; pentru altii, mijloc. Pentru unii, afacere; pentru altii, pasiune. Pentru unii, examen; pentru altii, lectie. Pentru unii, descoperire tarzie; pentru altii, prezenta aproape nesimtita, automata, fireasca, indispensabila, roca, aer, apa. Pentru unii, suspin; pentru altii, camin. Pentru unii, tentatie; pentru altii, confirmare.

Muntele… Mereu acolo. Mereu muntele. Pentru grupuri, sau pentru indivizi. Prin grup, sau prin individ. Gazda. Minune. Parte. Intreg. Insotitor. Eliberator. Coaching. Life-coaching. Dependenta, dependinta. Alegere!

Asadar, un dar: AVANT! Da, hai!

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *