Destui oameni asemenea-mi pot fi considerati… idioti (“dumb”?). C-avem doar idei, intentii. Marcam inceputul fara a ajunge la punctul de final. Si culmea, punctul culminant ni se pare fiecare punct. Dam nesfarsite lungimi de linie (mingii salvatoare?) si jucam prea putin la fileu, sau pe rever fata de ceea ce viata ne serveste. Punem tara la cale si… cam atat. Stingem lumina si mergem apoi la culcare.

Intre timp, oamenii de actiune sunt aceia care fac lumea sa se-nvarta, lucrurile sa mearga ca uns, ca pe roate. “Zi-lumina” sa devina etalon. Gasesc resurse si-n piatra seaca. Sunt cautati si curtati de viitorii aliati. Chiar daca, uneori, bunele lor intentii ii duc in alta parte decat acolo unde si-au dorit. Daca avantul initial a fost mai putin util pentru ceea ce si-au propus. Sau deturnator de pe calea eficientei. Si totusi, ei sunt cei care devin exemple: fie de “nu, nu, asa NU!”, fie de “clar da, asa DA!”. Repere. Avantati cu folos.

Activitatea de coaching poate fi considerata una… medi¿t?atoare. Intre cele doua. Deturnatoare, salvatoare, izbavitoare. Inaltatoare? Pentru fiecare dintre ambele laturi ale intregului ~ spectrul uman. Utila in actiune. Pentru actiune. Nu doar pentru cei care au nevoie de claritate in gandire, echilibru in simtire si determinare in faptuire. Ci si pentru cei care ne-am complacut ceva timp in prima ipostaza (cea poate abrupt punctata la inceput, aici) si care, in cel mai bun caz, am fost… utili – cu idei intoarse pe toate partile, cu scenarii posibil negative sau din fericire pozitive, idei care, cu sau fara necesara cumpanire, au fost imbratisate si asumat puse-n opera de adevaratii oameni de fapte (cei care si-au riscat ceva investitie de resurse si de expunere, pe langa avantatul angajament “Da, hai sa facem!”).

Un om de actiune calculat gandeste. SMART. Nu se arunca cu capul inainte. Mai degraba alege sa aiba alaturi un facilitator istet educat si dedicat – un SAC*. Cel cu care nu doar ca poate despica firu-n patru, dar poate privi si in afara cutiei (dincolo de lungul nasului?), cu alti och(elar)i, catre o multime de orizonturi. Iar cum isi asterne, asa si doarme. Cres-T (-GROW). Evolueaza. Se dezvolta. Devine. (se) Creeaza. Alternativa? – sa se complaca si sa se lamenteze. Singur. Stingher. Spre culmile disperarii. Sa se… resemneze. Si (ch)iar sa se lamenteze… Altminteri, isi permite si chiar se avanta sa aiba alaturi un fost DUMB anterior. Dar util acum. Precum un SAC dedicat unor abordari de facilitare a indeplinirii obiectivelor cu mijloace de actiune. Cu puneri in valoare. Morale si legale.

Asadar, avantat pana aici si acum cititor, oficial, s-a mai scurs un an calendaristic. Pentru tine, cat timp s-a scurs de la ultima data cand ti-ai propus sa atingi un obiectiv, de cand ti-ai asumat un traseu? Cu ce angajament? De care parte ai fost pana acum? Si acum? Ce alegi in continuare, in noul an? In noua clipa? In fiecare acum, de aici inainte? Ia-ti SAC-ul… la “purtare”/in spinare(?¿) si… cu avant, la drum!

Caci…
…intotdeauna sunt sanse!
…speranta moare ultima!!
…exceptiile confirma regula!!!
…dupa fapta, si rasplata!!!!

Astfel, de partea cui faci sa fii?
La multe varfuri atinse ! !! !!!

____________________________________________
*SAC – Specialist in Activitatea de Coaching

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *