Este coachingul o experienta? Precum si drumetia montana?

In ambele am de atins un punct (culminant?) pe care mi l-am propus. Ambele presupun pasi. Catre un VARF. Ascensiune, asadar. BunaStare. Organizare. Un PLAN de abordare. Gandire-actiune-adaptare. Think-act-react. Ceva curaj, poate si nebunie, insa si multa masura. Asumare…

Si consecventa pentru a fi de fiecare data mai bun ca precedenta, pentru a avea mai multa rezistenta, a ajunge mai sus, a fi capabil de mai multi pasi parcursi intr-un timp rezonabil, intr-o perioada mai mult sau mai putin propice, de o cat mai lunga durata.

Precum si stiinta dobandita de a sti cand sa spun “STOP, inapoi!”. Si-apoi, “Pe locuri…Fii gata: AVANT!”. Iar. Si iar.
Sau de fapt: “Hai si altfel, pe altundeva, cu altcineva!”…

Ca si aliati, deopotriva. Companioni. Facilitatori. Gestionarea in functie de constrangeri, testarea si oarecum “fortarea” limitelor.

Coachingul este despre fapte: ma antrenez ca sa actionez. Iar ca sa fac, ma pregatesc, planific, gandesc.
Drumetia montana este tot despre actiune. Despre indrazneala. N-as putea urca pe Everest din fata televizorului, dintre copertile unei carti. Iar ca sa abordez oricare varf (sa ramanem in spatiul carpato-danubiano-pontic, zic, de la Tutuiatu Macinului, 465m, la Moldoveanu Fagarasului, 2544m, si tot ce-i intre ele), am a gandi, planifica, pregati… Si sa fac! Primul pas – sa ies din casa!

Experientele devin o parte a identitatii noastre. Noi nu suntem posesiunile noastre, dar suntem acumularea a tot ceea ce am vazut, lucrurile pe care le-am facut, locurile in care am fost, exemplele -de “asa DA!”, ori de “asa NU!”- oamenilor carora le-am acordat o dramuita atentie.

Si-aici si-acolo, si-acum si-oricand, anticiparea contează. Anticiparea unei experiente provoaca emotie si bucurie, in timp ce anticiparea obtinerii unei posesiuni provoaca nerabdare. Si poate multa frustrare. Experientele sunt placute de la primele momente de planificare, pana la amintirile pe care le pretuim pentru totdeauna. C-asa-i in coaching. Precum si-n drumetia montana.

Coaching – de primit, sau de livrat?
Drumetia montana – LA munte, sau PE munte?

Da, hai! C-asa-i viata: are un SCOP – stiinta de a trai clipa, experienta de experienta, pas cu pas…

___________________________________________

Declansatorul prezentelo-mi ganduri: AICI

* “Fapte, nu vorbe” – proverb latin

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *