La politica si la fotbal, toti ne pricepem. Asa-i, Boss? Iar la sfaturi, nu mai zic… Ba mai nou, se pare, si la coaching. Sau?

Si-uite-asa, stau drept si-mi adresez (si mai si sugerez sa se chestioneze alesii de-aici si de-acum cititori) intrebare-ntrebare, intrebare-ntrebatoare: ce vreau sa dobandesc pana la sfarsitul acestui an?; cu ce roade sa-mi fac toamna mai bogata?; ce sa gasesc sub bradul de Craciun?; cum sa-mi inchei anul si cu ce rezolutii sa-l intampin pe cel Nou?

Poate…

…sa-mi parasesc deja clasica schema “8din24, 5din7” si sa ma lansez intr-o ascensiune antreprenoriala pe-un traseu ravnit?
…sa ating un alt nivel de recompense in actualul domeniu de activitate?
sa ma urc, sa ma catar, fara sa ma mai tarasc?
…sa calatoresc mai mult?
…sa vorbesc, sa ma afirm in public?
…sa-mi intensific prezenta in mediile de socializare on-line, ba chiar (sau mai ales?) in cele off-line?
…sa creez o comunitate de co-interesati cu ale mele prioritati?
…sa-mi ofer ce-a de-a treia zi libera a saptamanii?
…sa-mi reduc programul de lucru spre 20 de ore pe saptamana, cu mentinerea sau chiar sporirea eficientei si performantei?
…sa petrec mai mult timp in familie, sa fiu mai prezent?
…sa-mi schimb casa, masina, animalul de companie?
…sa … ?

Unii spun ca viata ne arata ca doar circa 40% dintre noi ne indeplinim obiectivele, iesim de pe pilot-automat, de pe drumul cunoscut care-i si cel mai scurt, scoatem capul, facem pasul inainte si nu neaparat in lateral. Ne atingem tintele. Ne bucuram de reusite. Ne implinim. Iar acestia sunt(em) cei care-si scriu obiectivele si-si stabilesc un PLAN DE ACTIUNE. In pasi simpli, zilnici. Fara (prea) multa gandire. Ci mai mult cu (in)faptuire.

Impartasesc viziunea si-mi place sa cred ca stiinta de A STI ceea CE VREAU cu adevarat se afla in investigatie. Iar combustibilul autentic al acesteia este CURIOZITATEA(!) dezinteresata(?), al carei element fundamental este interogatia – INTREBAREA.

Iata o mini-provocare in cativa pasi de urmat sau chiar de repetat, de data aceasta cu setarea mentala de a gandi si actiona la un nivel superior:

  1. sap adanc, masor de mai multe ori pentru a mi se releva ceea ce cu adevarat doresc?
  2. ce problema-mi va rezolva acest obiectiv?
  3. ce costuri presupune nerezolvarea acestei probleme?
  4. care este pretul rezolvarii acestei probleme – peste ce este necesar sa trec, la ce sa renunt, ce sa incetez sa fac pentru a ajunge totusi la destinatie?
  5. de ce fel de resurse dispun (bani, sprijin, contacte, calificari si certificari, cunostinte, abilitati, timp, posibili aliati)?
  6. de care resurse as mai avea nevoie?
  7. CAND imi propun si imi asum ca-mi voi atinge obiectivul?
  8. cum ma voi simti atunci si acolo SUS?
  9. intocmesc PLANUL DE ACTIUNE si abordez indeplinirea acestuia in stilul… racului(!?!): ce imi propun sa realizez peste 4 luni, intr-o luna, intr-o saptamana, maine, azi, deci saptamanal si mai ales zilnic?
  10. cu cine voi impartasi provocarile si realizarile, cine ma va tine-n priza, pe directie – partenerul de viata, un prieten, o ruda, un coleg, un mentor, un grup de lucru, sau chiar un coach?

Cand sunt in s(e)tarea mentala de crestere (ascensiune), atingerea tintei nu are un termen de expirare, iar esecul nu este niciodata o optiune, ci o lectie, un pas inainte. Simplu? Pur si…

Asadar, spre BunaStare.

Cu AVANT inainte!

Da, hai!

Simplu.

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *