Pe munte, am a respecta unele constrangeri obiective. Una dintre acestea este vremea, care in Fagaras, pentru a ma putea bucura de privelistea oferita de altitudinea celor 2544m cat are cel mai inalt varf al Romaniei, Vf. Moldoveanu, este important sa tin cont de faptul ca traditia spune ca stabilitatea atmosferica se mentine dimineata, candva pana-n orele pranzului, cand lumina zilei vine cu usoare incalziri ale temperaturii care duc la schimbari ale curentilor de aer si ma pot trezi chiar cu ninsoare in plina vara. Nu este un moft al muntelui, nu-i un ghinion al indraznetului pasionat de munte, ci e un dat probabilistic si meteorologic ¿stiintific? testat.
Cunosc aceasta. Si ce fac? Respect vorba populara “a plecat cu noapte-n cap”, ma echipez si-mi iau ca aliati alti iubitori ai drumetiei montane (iar pentru oricare alt VARF personal sau profesional, ma pot supune antrenarii alaturi de un specialist in activitatea de coaching), cat de cat experimentati, sau ma hazardez “cu capu-n nori” (“ce-o fi o fi”, “daca nu se potriveste, se nimereste”, “mai merg un pic si gata, ca o ploaie doar n-a omorat pe nimeni” – si alte “auto-motivari” de genul)?
Pentru fiecare provocare pentru care doresc sa raspund, mi-ar fi de real folos sa ma cunosc mai bine pe mine insumi, sa-mi stiu limitele personale. Ba mai mult, odata aflate, sa ma antrenez ca sa-mi largesc orizontul de posibilitati.
Printre atatea si atatea instrumente, psihologia imi ofera si studiul cronotipului (a se vedea cartea lui Dr. Michael Breus, “The Power Of When”, precum si unele prelegeri). Pe scurt, se facea ca fiecare individ corespunde unei tipologii in functie de momentul zilei in care are maximum de energie, de atentie, de randament. De fapt, este vorba despre testarea ritmului somnului, insa gandind un pic in context si privind in oglinda, putem adapta specificitatile celor care apar astfel in peisaj, pentru performante diurne: ursul, lupul, leul si delfinul (pentru o scurtatura cu posibil rost, a se consuma cu responsabilitate testari on-line dedicate).
In coaching, lucram cu puterea lui “aici si acum”. Cu asumarea, aici si acum. Cu angajamentul luat, aici si acum. Cu verificarea celor realizate pana … “aici si acum”. Si-acum, sa spunem ca mi-am gasit “familia”. Sau? Sunt urs, lup, leu, ori delfin. Facand o extrapolare, cand este al meu “aici si acum” de maximum potential?
Dar al tau, aleasa fiinta? Cu permisiunea ta (si a angajamentelor pe care deja le ai, a ritmului vietii-ti profesionale si personale pe care deja l-ai acceptat, caruia i te-ai supus, sau cu care deja te-ai obisnuit), om al faptelor, cand ti-ar fi mai bine pentru … coaching (sedinta, sesiune, proces, certificare) ~ facilitarea ascensiunii catre un VARF pe care il vizezi?
S.ituatie T.e(a)ma O.portunitate P.roces /&/ S.tare T.inta A.ctiune R.ezultat T.ransformare
S.T.O.P & S.T.A.R.T.
Da, cu AVANT, hai!
Cand?
0 Comments