~ cuvant fauritor, sau cuvant numitor❔🤔 Exprima o fapta in desfasurare, ori o schita (o imagine despre) a unui (punct din) viitor dorit❔🤔

a proiecta [At: DESEN ARH. 21/20 / P: pro-iec~ / V: (înv) projecta, projeta / Pzi: ~tez / E: fr projeter cf proiect1 vt A elabora un proiect (1). 2 vt A face o proiecție (1). 3 vt (C. i. fascicule de raze, de particule, succesiuni de imagini cinematografice etc.) A trimite pe o suprafață, a reproduce pe un ecran. 4 vt (C. i. activități) A organiza în vederea atingerii unui scop în viitor Si: a plănui, (reg) a proista. 5 vr A ieși în evidență din ansamblul căruia îi aparține ori din cel înconjurător Si: a se contura, a se reliefa, a se profila. 6 vt (C. i. corpuri solide) A arunca cu forță într-o anumită direcție. 7 vt (C. i. lichide sau materiale pulverescente) A împrăștia sub presiune și la distanță mare. (sursa: MDA2 (2010)

Astfel, implicarea in programe de dezvoltare personala, din perspectiva participantului, poate fi o forma de proiectare. Totodata, participarea activa, prezenta, implicarea, din perspectiva facilitatorului, este o proiectare a participantilor intr-o entitate mai buna ca pana la venire, mai constienta, mai angajata, mai increzatoare si mai motivata. Plus, utilata cu metode si instrumente, exercitii si practica. 

Din arhitectura, se poate sa stim ca proiectarea este la baza oricarui edificiu. Imaginile intrate in mentalul colectiv il arata pe arhitect/constructor/inginer cu creionul dupa ureche. El este mesterul, altii sunt cu mistria. Maestrul si maiestria. “Mesteri mari, calfe si zidari…”. Orice edificiu nu se construieste dupa ureche, ci necesita dincolo de imaginatie, studii si potriviri. 

In sport, exista discipline in care proiectarea cu succes a unui obiect ori a propriei persoane este o dovada a talentului. Ba mai mult, a antrenamentului. Caci una fara cealalta tind spre 0, proiecteaza subiectul inspre esec. Dar drumul spre glorie este pavat si cu esecuri! Poate chiar mai multe decat… “succesuri”. Caci invatarea adevarata presupune incercare si eroare. Si continua repetare. Greseala fiind un bun profesor; iar ultima greseala, cel mai bun!

Asadar, la baza edificiilor sta proiectarea. Dar ce poate sta la baza proiectarii? Eu spun ca un AVANT! Dat de inspiratie, dat de talent, dat chiar de durerea de care se doreste a se scapa, de necesitate. Insa, caruia ii raspundem si ii dam o valenta pozitiva, constructiva. Puterea fara control este nimic. Sau mai rau, dezastru. Asemenea, proiectarea fara avant este… (completeaza tu, aleasa prezenta de aici si de acum, cu ceea ce iti apare din povestea ta, din nazuinta ta). 

Fii PRO! Cu AVANT! Spre faurire. Devenire. Celebrare. Proiectare?

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *