Capu’, la cutie! – ne indemnam in jocurile copilariei
Iesi din propria cutie! – incurajam pe cei carora le dorim binele, evolutia, dezvoltarea, devenirea
Cutia Pandorei… – evitam deschiderea-i in provocatoare situatii, diverse relationari, variate roluri angaja¿n?te
Cutie de rezonanta – se poate sa folosim ca instrument de raportare la realitate.AA de Aici si de Acum
Prin serviciul de coaching, scoatem de la “cutie“ o serie de unelte: intrebari clarificatoare, ascultari asurzitoare, validari propulsatoare, toate intru BunaStare, precum si inhibitoare sau destabilizatoare pentru comportamente auto-sabotoare, daca …
Oare?
In literatura de specialitate, iar practica o confirma, se gasesc “cutii” cu intrebari care mai de care. Avem:
❓ “interogatia” circulara (circular questioning) – ce ar spune beneficiarul “interogatoriului” intr-o situatie data? Aceasta abordare “circulara” poate facilita schimbari de perspectiva si accesarea unor noi puncte de vedere; eliberarea din modelele perimate de gandire, odata ce pot aparea idei si solutii diferite; clarificarea acelor circumstante si procese ajunse pe pilot automat – “invartirea in jurul cozii”, asteptarea acelorasi rezultate chiar si cand intervin schimbari ale datelor provocarii curente…
❓ intrebari de scalare (scale questions) – plasarea pe o scara de la 1(minimum) la 10 (maximum) a gradului de apreciere subiectiva a acelor aspecte care conteaza, dar sunt dificil de masurat de catre beneficiar, ori de indicat in mod concret a insemnatatii, a ceea ce inseamna pentru el. Aspecte precum satisfactia, motivatia, cunoasterea, impresiile, sentimentele si progresul, evolutia, dezvoltarea, implinirea devin astfel masurabile si comparabile. Printre beneficii, regasim realizarea unor schimbari, imbunatatiri, diferentieri, AUTO-reglarea/monitorizarea/raspunderea, accesarea unor informatii despre sentimente si perceptii fara ca beneficiarul sa le scrie, ceea ce ar presupune evitarea trecerii prin filtrul gandirii care il poate tine in tiparele deja rodate. Acest gen de intrebari poate genera in viitoare sesiuni o seama de curiozitati de urmare si urmarire a actiunii, a progresului (follow-up questions), precum sondarea a ceea ce s-a realizat intre timp, daca valoarea acordata raspunsului s-a modificat pe scara, in sus sau in jos; sau de proiectare – ce ar fi bine sa se intample ca sa …, ce a realizat, de a majorat nota, cum…?
❓ intrebari ipotetice, orientate catre viitor, deschizatoare de noi perspective, diferite puncte de vedere si noi solutii, aplecate mai degraba catre explorarea de posibilitati, in loc de probabilitati si solutii concrete la provocari specifice. Beneficiarul serviciului de coaching descrie diverse scenarii posibile pentru a trece peste o problema sau pentru a realiza ceva. Este practic stimulata creativitatea, fara judecati si dincolo de prejudecati. In multe cazuri, beneficiarii identifica repede fezabilitatea scenariului sau a ideii in discutie, reusind sa determine deindata consecintele care s-ar putea revarsa asupra lor sau a mediului in care activeaza. In fata blocajelor, intrebari de genul “de ce anume ai avea nevoie pentru a-ti inrautati si mai mult situatia?” stimuleaza creativitate si descatuseaza energii despre care beneficiarul poate ca nu era constient…
❓ intrebari magice, orientate spre viitor, catre realizarile de care beneficiarul doreste sa se bucure. Este scoasa la lumina cum ar arata viata odata ce “impedimentul” va fi fost inlaturat, dupa ce solutia perfecta va fi fost identificata si implementata, in situatia data, dificila sau fara de speranta clamata.
Acest gen de abordare se poate sa stimuleze motivatia si gandirea pozitiva, optimismul. Cum ar fi daca provocarea ar disparea de la o zi la alta? Cum ar arata ziua imediat urmatoare fara ca provocarea sa mai fi existat? Cum mi-as da seama ca a disparut provocarea? Cum mi-ar afectata relatia/relatiile in cauza? Ce s-ar schimba daca maine nu as mai avea impedimentul, provocarea?
❓ intrebari paradoxale, contradictorii, absurde, stupide sau chiar prostesti (DUMB), dar care in realitate ar descrie o plauzibila posibilitate, imediat ce beneficiarul ar fi surprins de existenta unor scenarii si mai sumbre. Exagerarea interpretarii realitatii il poate determina pe beneficiar sa vina cu idei noi, din afara cutiei, pentru solutionarea provocarii si inlaturarea limitarii.
❓ intrebari orientate catre solutii (focus questions) – provoaca beneficiarul sa se concentreze pe punctele sale tari, in locul celor slabe; pe competente, pe ce poate, nu pe ce nu poate; pe ce are deja, nu de care nevoie ar avea; pe solutie, nu pe problema; pe partea optimista, constructiva.
Intr-o conversatie provocatoare si concentrata pe posibilitati, resurse si aliati in circumstantele proprii date, sunt explorate optiunile care au fost deja probate, dar mai ales sunt cautate acelea care au scapat poate unei abordari iscoditoare, frontale – asadar, “stam stramb, ca sa gandim drept”…
@AVANT, actionam avant@ ca sa realizam si sa ne realizam!
0 Comments