In limba engleza, expresia “bate palma” este, dupa umilele mele cunostinte, “gimme five!”. Iar forma mai “delicata” a lui “lasa-ma-n pace!” ar fi “speak to the hand!”, pe care as insoti-o cu ridicarea palmei odata cu indreptarea complice a privirii in alta parte. La fel, pentru a-mi deconspira inclinatia mai… poznasa fata de cineva cu care-mi permit, inainte de a-i strangere politicos mana, doar as mima intentia si, pana-n contactul palmelor, as trage rapid mana si as spune apasat: “…can’t touch this!”. Iar cu debordantul meu har scenic, l-as si imita acustic pe MC Hammer.

Dar atat cu talentul meu regizoral. Cu priceperea mea de a pune (sau nu?) in cuvinte jucarea unor scene. Dupa asa o introducere, iata cum ajung la ceea ce “palma” are in comun cu “tinta”: cifra 5. Cinci degete la o mana, asa-i? Cinci litere in “tinta”. Ba chiar cinci si in atributul “istet” cu care aleg sa-l traduc pe… “cinciarul” englezesc “smart”. Tinta isteata, sau… “smart goal”, cum e in coaching. Dar “SMART” este si un acronim, ceea ce transforma cuvantul in detinatorul unor calitati. Cum ar veni, obiectivul de urmat am sa-l formulez S-pecific, M-asurabil, A-bordabil, R-ealist, T-emporal. Dar “goal” se potriveste la numar de litere cu atributul “dumb” – au cate patru… Insa nu despre aceasta este vorba aici si acum.

Lumea coachingului este a celor care cred ca este o realitate faptul ca stabilirea de obiective functioneaza in atingerea unui scop. Sunt studii care au probat directa relatie dintre obiective si realizarea performantelor, atat in sport cat si in afaceri. Ca in orice alt domeniu al existentei umane, as adauga eu (a se vedea Roata Vietii conform abordarilor de aici si de aici). Asadar, de fiecare data, inainte de a intra in profunzime, sanatos ar fi sa fac un pas inapoi si sa ma straduiesc sa vad imaginea de ansamblu. Apoi, chirurgical, imi pot propune sa simplific. Adica sa extirp umpluturile. Pentru ca orice pas facut, oricat de mic, va fi un pas realizat. Intrucat un elefant se mananca felie cu felie, asa-i? E bine deci sa impart obiectivele in etape, sa dau fiecarui punct de referinta un termen limita si sa-l faramitez mai departe in sarcini mai mici care se pot regasi in calendarul zilnic.

Inspirat fiind de doua articole de pe blogul initiativei GoalsOnTrack, indrazneala mea ce urmeaza consta in a incerca sa-l pun pe “5” in oglinda: 5 motive de top pentru a stabili tinte (obiective), fata de 5 pricini pentru care nu sunt atinse obiectivele (tintele). Si iata cum apare acum explicit si despre ce vor fi in continuare urmatoarele ganduri. Concluzia? La final.

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *