Mancarea constienta, faptuirea responsabila.
Expertii in dieta ne indruma sa abordam un comportament nutritional organizat, cu pasi marunti, pentru a-l dobandi si a-l antrena, pentru un termen cat mai lung. In literatura de specialitate, ne putem intalni cu recomandari precum cea de a manca doar la anumite ore, numai anumite produse, in portii modeste, cu inghitituri mici, cu o masticatie masurata, savurand combinatii de ingrediente potrivite, experimentand o anumita relationare cu lichidele care trebuie abordate intr-o specifica ordine si la un anumit timp cu solidele… Asadar, recomandare, planificare – dieteticienii sunt expertii; restul suntem executantii.
Spuneam candva ca as propune o aparte forma de mindfulness – pe perioada mesei, in jurul careia ne strangem de cele mai multe ori cu cei apropiati, sa ne si antrenam: particular, sa mestecam lichidele si sa bem solidele. Constient, asumat, in tihna.
Reversul unui astfel de comportament, dobandit si perseverat fara de masura, este dat de un dureros rezultat care ne proiecteaza intr-un grav considerat pacat: imbuibarea, cu toate cele pe care le atrage pe plan fizic, mental, spiritual, moral, material.
Fizic, si la nivel comun, se poate sa legam o seama de boli de nutritia deficitara ori excedentara. Sa ne uitam in farfurie si apoi in oglinda. In oglinda si apoi in farfurie. Ce ni se oglindeste? Incotro? In cat timp?
Mental, cand fizic nu ne este bine, si concentrarea este departe de valoarea dorita. Unele alimente potenteaza rationarea, altele dau somnolenta, consuma energia. “Handicapeaza”?
Spiritual, avem pacatul imbuibarii cu toate cele la care suntem osanditi sa ne marcheze, atat aici, dar mai ales acolo, “dincolo”, dupa cum ar putea dezvolta cei mai apropiati de aceasta zona mai inalta.
Moral, avem a constientiza ca imbuibarea si risipa ne proiecteaza intr-un joc de suma nula, in care unii castiga in defavoarea altora. Sa ne uitam pe o eticheta, la provenienta si la partile interesate indicate. Pe langa acestea, simtul comun ce ne mai indica? Cine castiga, cine pierde? Cum? Unde-i bunul simt?
Material, daca am descuraja consumerismul, nu i-am afecta oare pe cei care castiga deja acoperirea unui cost zilnic, implicati fiind la diferite niveluri in procesul de productie, procesare, transport, distributie, comercializare? Ca sa avem mult si ieftin, dincolo de sezonalitatea pe care epoca vitezei si a cunostintelor si competentelor au diluat-o pana la extrem, sistemul actual impune aceasta diferentiere.
Expertii in descatusarea potentialului si in facilitarea actiunii constiente si responsabile pun accentul pe legalitate si moralitate, intotdeauna adresate in cadrul procesului de coaching. Pe masura si echilibru. Pe smerenie si intreprindere. Si aici avem planificare, dezvelirea unui scop, creionarea unui obiectiv specific, masurabil, realist si aplicabil intr-o anumita perioada de tip. Si aici avem a ne bucura de claritatea din meniu. Si aici avem o formula a BunaStarii: T=V+P (T.elul este un V.is sustinut de un P.lan). Si aici… Acum? Nu “daca” , ci “CAND?”! Nu “NU”, ci “NU INCA!”. Nu “poate”, ci “CUM?“.
AVANT!
______________________________________________________
- conform DEX, “gargantuesc, ~ă a [At: CARAGIALE, O. VII, 192 / Pl: ~ești / E: fr gargantuesque] (Frm) 1 Care seamănă cu Gargantua, eroul cărții lui Fr. Rabelais „Gargantua și Pantagruel”. 2 (Liv) Enorm”, iar “GARGANTUA Tü-Á/ s. m. (fam.) mare mâncău. (< fr. gargantua)”
0 Comments