Liniste… Motor: Actiune!
Pe locuri Fiti gata: Avant!

Linistea este o notiune proprie si personala. Precum bunastarea, dupa cum o afirmam candva. Si inca imi pastrez parerea. Plus speranta.

Daca ar putea cineva sa-mi asculte mintea, fiinta, gandurile, si-ar putea privi dincolo de faptele-mi, se va vedea ca nici in somn nu am liniste. Intr-o anumita interpretare, “Liniste” se prea poate sa dobandim doar “Dupa”; intr-o alta “Dimensiune”; “Dincolo”, unde-i si verdeata. Sau nu…

Daca nu stii in ce port vrei sa ajungi, nici un vant nu este favorabil. – intelepciune antica atribuita lui Seneca

Fiecare dintre noi are povestea sa. In care este autor, regizor si principal actor. Cu un singur sfarsit. Atunci si acolo. Probabil ca destul de nedorit, dar pe deplin necunoscut. Cu viitorul deschis, dar prezentul, un dar (precum in limba lui Shakespeare: The present is a present – a gift).

Nu de putine ori, ascultam ca sa raspundem, din povestea noastra. Cei mai multi. De cele mai multe ori. In viata de zi cu zi. In povestea noastra si dincolo de ea.

DAR coachingul, iar coachingul este…

…o metoda de interventie in povestea fiecaruia, acolo unde fiecare ESTE. Autor si personaj principal.

…diferit de consiliere, care ne poate aduce povestea altcuiva.

…distinct de consultanta, care ne insoteste asemenea si ne poate duce in povestea altuia.

…deosebit de terapie, cea sanatos iscoditoare si care cu rost ne cauta la baza povestii, pe fiecare, insa care in trecut se straduieste pentru a ne proiecta, astfel incat sa ne dea, sa detinem si sa simtim acum puterea, odata ce va fi scos la suprafata ceea ce pe loc ne tinea, iar astfel, cunoastem vindecarea.

…despre ascultare, oarecum astfel: Activa. Eliberatoare. Formatoare. Declansatoare.

Vreau, vrei, vrem. Cate un Everest. Unul dupa altul, chiar. Varf dupa varf. Intr-o permanenta ascensiune. Insa, de multe ori, fiecare dintre noi pare ca este prins in cea mai adanca pestera a sa. Asadar, avem a iesi la suprafata (o ascensiune in sine), apoi a ne pregati de acea escaladare. De Everestul propriu.

Pentru ascensiune, se poate sa trecem printr-o scoala de “drumetie”, sa ne consultam cu cineva care cunoaste echipamentul adecvat, precum si cu un expert in echilibrarea eficientei si eficacitatii de care am avea nevoie pentru succes.

Si vrem linistea de dinaintea actiunii. Cautam liniste pentru a putea actiona… In liniste. Caci, dar mai ales, linistea ne pazeste de… “avalanse”.

In ascensiune, pentru a ne tine “in coarda”, a fixa “prizele“, a ne stabili “punctele de retragere”, a hotara unde punem “taberele”, “bivuacurile”, aliatii cu care sa ne prindem in coarda, cei pe urmele carora vrem sa indraznim, cei cu care din experienta impartasim, cei cu care ne vom bucura si succesul vom celebra, ne poate fi alaturi si un specialist in activitatea de coaching. Dar actiunea e la fiecare: planificarea, la tine, resursele la tine, aliatii-s ai tai, limitele la tine; constrangerile, la tine; vointa, la tine; motivatia, la tine; energia, la tine; vanataile, la tine; bucuria, la tine; dezvoltarea, la tine; devenirea, la tine; implinirea, la tine…

Acum, AVANT spre culmi si pe trasee poate inca neumblate! Aici, ori poate ca reluate la alte timpuri, cu alti aliati, cu resurse mai bune si limite mai putine, chiar de constrangerile sporesc odata cu trecerea timpului…

Puterea Cuvantului: si cuvantul s-a facut afirmatie. Iar afirmatia, text. Dar textul, actiune. Caci mutu’ “invarte” Pamantu’! 😲

Se cheama “Liniste”… Dar ma costa atatea furtuni ca sa o am! – din intelepciunea contemporana

_______________________________________________________________________________________________
(*) articol intitulat dupa cartea Povestea fara sfarsit” – Michael Ende

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *