De cand ma stiu, il stiu pe unu’ care poate in prea putine randuri si doar in cateva directii si-a propus sa fie si numarul unu, in timp ce mai degraba era pus doar pe… ¿capatat? – instrumente, metode, modele, tehnici, mecanisme, retete cu aplicabilitate de indata, dupa instructiuni clare de utilizare chiar imediata, pentru ca mai degraba pe altii sa-i propulseze. O forma de eliberare prin ingradirea diversitatii, de incadrare in concrete tipare, de a libertatii “calibrare”? Caci, se pare ca…

“De frica, pierzi oportunitati. Ambiguitatile te sperie, te blocheaza. Nu incerci sa cauti in impredictibilitate oportunitate de dezvoltare. Si asta este o caracteristica a societatii noastre. Asta inseamna ca noi, in incertitudinile viitorului, vedem mai degraba pericole. Devenim defensivi si incercam sa cream reguli pentru a mentine situatia actuala. Alte tari, alte culturi vad in impredictibilitate oportunitati de dezvoltare. Isi asuma riscuri.”

– Daniel David, pentru Panorama.ro.

Mea culpa! Dar ma tratez cu…

S T R U C T U R A !

In coaching, si nu numai (a se arunca o privire si a obtine inspiratia si de acolo de unde se aplica abordari precum SPIN, AIDA, ZACCEVA, ACPS, MIOP, RAIN, WAIT, SWOT, MBTI, LLL, GOAL, ESPERE, diverse matrice –Eisenhower, Johari, Action-Priority…–, ComNonVio, KPI, Chronotype, PAC, LAC, FEAR, WAIT, WIIFM, TRUST, STARS, AVANT, THINK, LEAD, A-HA!, Evrika, Manifest, FOMO samdp), am rezonat mai degraba cu acronim-“retete“ precum T.GROW, DUMB, SMART.er, HeART, LASER, OSCAR, CLeAR, SUCCESS (etc), din care mi-am luat confortul de concret si senzatia de palpabil, de teritoriu deja explorat, deci cu repere sigure de abordat; jaloane pentru a nu orbecai prin neguri, ci de a naviga pe cat se poate de eficient si de coerent, dintr-un punct clar determinat intr-altul bine conturat. O forma de reducere a incertitudinilor? Sau predispozitie de orientare mai degraba pe/catre sarcini?

Si in cercetasie, unde am privilegiul de a-mi aduce contributia in calitate de voluntar lider asistent si de a evolua catre a deveni semnificativ, exista structura: pe de o parte, sunt grupe de varsta – lupisori, temerari, exploratori, seniori; pe de alta parte, se abordeaza arii de dezvoltare a unei persoane complete: fizic, intelectual, social, afectiv, spiritual si de caracter. Iar mottoul-angajament caluzitor pe perioada intregii vieti (caci, o data cercetas cu si prin Promisiune, mereu cercetas!) este simplu si cuprinzator: GATA⚜️ORICAND.

De ceva vreme, caut si tihna data de ancorarea-n timp si-n spatiu – si ma surprind astfel folosind cu nesat si cu ardoare sistemele pe baza de GPS (GoogleMaps / Waze). Nu pentru ca nu as sti mersul, directia, traseul, ori mijlocul de deplasare, ci pentru a diminua din senzatia de necunoscut; de… imprevizibil? Pentru a ma apropia astfel in avans de destinatie, mental; pentru a-mi apropia destinatia, nu doar teoretic, ci si factual?

In zona personala, in aria pasiunii de a urca munti si de a strabate trasee montane marcate (cu preferinta spre abordarea in circuit) si chiar nemarcate, documentarea prealabila a unei rute mi-a multiplicat de fiecare data satisfactia de a fi reusit apoi sa parcurg in tihna, in timpul estimat si mai ales in siguranta, acea varianta de traseu aleasa. In alt registru, ca cinefil novice, inainte de a alege vizionarea unui film, caut aprecieri, cronici si trailer-e; despre ce, bazat pe ce, de catre cine, si abia apoi cu cine…

Acum, in si prin coaching, Evrika! – sunt cu AVANT in serviciul acompanierii beneficiarilor actori principali si totodata regizori ai propriilor lor piese de succes, de BunaStare, dramatice, inspirationale, sau tragi-comice (vizati de, precum si aflati intre diverse provocari personale si profesionale), precum ranita temerarului explorator montan, cea care duce cu incredere, bine si cu masura structurata, toate cele de trebuinta indraznelii spre a[l]titudini potentiatoare.

Coachingul – cutie de rezonanta, rampa de lansare, mecanism de explorare;
Specialistul – partener de responsabilizare, agent de potentare, aliat in avantARE AVANTare.

AsaDAr,
Pe locuri, gata: AVANT!
Oricand, structurat & avant@.

AHA, A-HA!

Atat.
Doar.
Decat.

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *